Criza e o percepție/trăire a unui eveniment sau situație ca intolerabil de dificilă și care depășește resursele curente și mecanismele de coping ale individului. Din punct de vedere psihologic un element important în definirea unei crize este percepția individuală asupra evenimentului declanșător și percepția asupra capacității proprii de depășire sau rezolvare a situației de criză.
Fiecare știe cât a fost de speriat, ce griji și-a făcut sau care au fost resursele pe care le-a folosit cel mai mult în perioada asta și ce a adus pandemia pentru sine.
2020 a adus doliu, boală, panică, limite, schimbare, întoarcere către sine și către lucrurile simple si esențiale. Ne-a oferit o pauză din goana pe repede înainte spre ceva, ce uneori nu știm nici noi.
În fiecare criză există și un sâmbure de dezvoltare, atât personală și socială.
Cum ați depășit aceste 10 luni din 2020?
Care a fost cel mai important lucru, persoană, sentiment din acest timp?
Ce v-a ajutat să mergeți mai departe, ce v-a adus bucurie, ce ați sperat de la ziua de mâine, ce v-a lipsit cel mai mult?
Răspunsurile sincere sunt cheia schimbării personale.
Vom ieși din această criză?
Sigur ca da. Dar nu cred că așa repede cum ne dorim și nu cred că ne vom întoarce prea curând la viața anterioară lui 2020.
A început vaccinarea anti covid și este un pas esențial spre ieșirea din pandemie. Imunizarea în masă trebuie să atingă procentul de 60-80% din întreaga populație. În cât timp se va realiza?
Imunizările în masă măresc frica de control social, iar antivaccinismul nu e o invenție din 2020. Anti-vaxxerii aveau, inițial, obiecții religioase. Acum au obiecții populiste.
Cuvinte importante ale anului trecut au fost „limite” și „schimbare”, după părerea mea. Cuvintele anului 2021 vor fi „adaptare” și „răbdare”
Ne-ar fi de ajutor să adoptăm o gândire rațională și o flexibilitate cognitivă vis-a -vis de pandemie și în anul 2021.
„Mi-aș fi dorit să nu se întâmple pandemia, dar accept faptul că există și fac tot ce depinde de mine pentru a-i reduce impactul”.
„Viața este cum este si o pot influența doar în anumite privințe”.
Referințe:
David, D (2012) Tratat de psihoterapie cognitivă si comportamentala, Ed. Polirom, Iași
James RK, Gilliland BE Crisis. Intervention Strategies 8th edition
Foto copyright (C) 2020 daDa Progres