telemunca

COVID-19 și munca la domiciliu

Situația generată de pandemia cu coronavirus schimbă multe lucruri în obișnuințele noastre. Mulți dintre noi lucrează sau încep să lucreze de acasă. Orice schimbare consistentă în rutina zilnică poate genera un stres. Avem nevoie de o perioadă de acomodare pentu a ne adapta la o nouă rutină.

Cum ne putem organiza :

  • Setați-vă alarma pentru deșteptare la o oră acceptabilă. Dacă programul e fix, ex: 8 – 16, vă organizați în funcție de el.
  • După rutina de dimineață, îmbrăcați-vă frumos și comod, dar nu în pijama. Machiați-vă puțin, puneți-vă ceasul, o curea. Ținuta cochetă ridică moralul!
  • Aranjați-vă spațiul de lucru cât mai comod. Puneți-vă o floare, animăluțul de pluș, poza iubitei/iubitului.
  • Luați o pauză scurtă la fiecare 90 min, ridicați-vă de pe scaun, executați câteva exerciții fizice, relaxați ceafa, umerii și spatele. Grijile le simțim si fizic. Nu mai putem alerga la spital pentru orice fleac.
  • În pauza de masă pregătiți-vă prânzul cu multe legume și fructe și îcercați să măncați la bucătarie.
  • Interacționați on line cu colegii, cu cât mai mulți. Ventilarea emoțională ne ușurează sufletul!!
  • Respectați-vă sarcinile profesionale și termenele de predare a lucrărilor. Faptul că ești util te va face să te simți mai bine, cu mai puține șanse de depresie.
  • Oferiți-vă mici recompense: ciocolată, o prăjitură, dar ponderat.
  • La sfârșitul orelor de lucru mișcați-vă. Impuneți-vă un scurt program de exerciții fizice.

Endorfinele generate de sport reduc depresia si anxietatea. Tulburările de anxietate sunt crescute în această perioadă. Am mai spus: hormonii de stres în cantități mari ne uzează corpul pe termen lung. Creați-vă o trusă de prim ajutor în caz de anxietate! Poate să cuprindă: Exerciții de relaxare, meditație, mindfulness,

Citește despre anxietate, ce este, cum se manifestă.

Consultă on-line un psiholog clinician/psihoterapeut dacă simți nevoia. Sunați la liniile telefonice care oferă suport psihologic gratuit sau continuați-vă terapia online. Am mai scris despre verificarea acestora.

Înlocuiți gândirea irațională de genul: “e o catastrofă acest COVID-19, e îngrozitor ce se întâmplă” cu o gândire rațională: „mi-aș fi dorit să nu existe această epidemie, dar accept faptul că ea există și fac tot ce pot pentru a-i reduce impactul”.

Știu că nu e ușor, dar depinde de noi să facem tot ce este omenește posibil să limităm răspândirea bolii și să ne păstrăm sănătatea.