2020 și Sărbătorile de iarnă

Sărbătorile de iarnă, așteptate cu plăcere de mulți dintre noi, aduc solicitări numeroase, ce schimbă rutina zilnică.
Alergătura după cadouri, brad, cumpărături de tot felul, aglomerație, trafic intens, gătitul pentru masa de sărbătoare generează stres.
Poate crește nivelul de stres, atât pozitiv (eustres – generează bucurie, optimism) cât și negativ (distres). Important este să reducem distresul, asociat cu o creștere a cortizolului și cu consecințe disfuncționale pentru organism.
Anticiparea sărbătorilor cu relaxare, miros de brad și cozonac duce la o creștere a dopaminei. Timpul petrecut cu cei dragi, generează oxitocină.

Persoanelor cu tulburări emoționale li se pot accentua stările, mai ales dacă nu au suport emoțional.
Cei singuri se pot simți și mai singuri.
Crăciunul acesta va fi altfel, cu întâlniri fizice mai puține și cu mai multă întâlnire în spațiul online.
Anul 2020 a fost un an complicat pentru toți.
Dacă te simți epuizat emoțional, ia-ți timp si odihnește-te. Dacă te simți supărat, este bine să fii supărat. Tot ce simți e valabil. Încearcă să nu te atașezi atât de mult de aceste gânduri negative.
Este normal să te simți frustrat de pandemie, de limitele aduse de aceasta. Cu atât mai mult în această perioadă de sărbători.

Anul acesta am învățat să ne acceptăm limitele, să trăim în incertitudine, să ne facem planuri punctuale.
Dar nu va fi așa pentru totdeauna!
Fă doar ce e sigur pentru tine!
Bucură-te de ceea ce ai! De ceea ce ai reușit să faci. Acum, în prezent! Dăruiește o vorbă caldă, un gând bun, un mesaj de îmbărbătare, un sprijin emoțional celor din jurul tău.
Anul 2020 ne-a arătat ce înseamnă conexiunea cu ceilalți oameni și ce preț mare are.

Sărbători fericite, cu bucurie și sănătate!

Începând de azi, timp de două saptămâni vreau să trimit un scurt mesaj de mulțumire persoanelor dragi din viața, care mi-au fost aproape în acest an complicat.
Azi, încep prin a vă spune MULȚUMESC, pentru că îmi citiți postările și pentru mesajele de încurajare si susținere pe care le-am primit anul acesta.

Toate cele bune!